top of page

Bajcsi Ildikó izraeli kutatása, 2023. július – augusztus

A felvidéki magyar holokauszt-túlélők második nemzedéke Izraelben


Bajcsi Ildikó kutatónk 2023 júliusában és augusztusában a Klebelsberg Kuno-ösztöndíj segítségével Izraelben folytat kutatásokat, amely során felvidéki magyar holokauszt-túlélők második nemzedékének identitásváltozásait tárja fel életút-interjúk segítségével.


Eddig 10 olyan életút-történetet rögzített, amelyek rávilágítottak a holokauszt és az antiszemitizmus szerepére a dél-szlovákiai zsidóság alijázásában, illetve fény derült az emigráltak integrációs stratégiáira, a nyelvhasználatra és a magyar és/vagy a szlovák hagyományokhoz való kötődésre is.


Bajcsi korábbi vizsgálatai már jól rámutattak a felvidéki magyar zsidóság identitásának a képlékenységére a két háború közötti időszakban, illetve az 1938-as visszacsatolást követően. A háború és a vészkorszak következményei, valamint az izraeli kivándorlás azonban gyökeres változásokat indítottak el a felvidéki magyar zsidó családok önazonosságában.


Szinte minden interjúalany nagyon szomorúan jegyezte meg, hogy szüleik nem beszéltek a vészkorszak eseményeiről, sok esetben igyekeztek teljes mértékben eltitkolni a háborús időket és a korábban történt kellemetlen eseményeket. Az elfojtott családi emlékezet miatt  sokszor a mai napig olyan titkok tárulnak fel, amelyek átírják a családok történeteit. A dunaszerdahelyi Unger Sándor például csak nemrégiben, édesapja halálát követően szembesült vele, hogy voltak féltestvérei.


Az izraeli környezet befolyása miatt az interjúalanyok gyermekei/unokái (vagyis a harmadik nemzedék tagjai) nagyrészt már nem beszélnek magyarul. A dél-szlovákiai zsidóság magyar kötődései a nyelvi készségeken kívül leginkább az étkezési szokásokon keresztül tükröződnek. A második nemzedék tagjai szinte egytől-egyig rendszeresen főznek magyar ételeket, amelyet szüleiktől tanultak. Így van ez még annak a kassai származású Esther Weiss-nak az esetében is, aki ultraortodox vallásos zsidóként Jeruzsálem óvárosában él.

Találkozásuk során Esther szenvedélyesen sorolta azokat a magyar ételeket, amelyeket rendszeresen elkészít. A töltöttkáposztát, a csirkepaprikást, a kőrözöttet, a gulyást, valamint a húslevest említette a legnépszerűbb ételek között, amelyeket kóser módon készít el családjának. Az interjúalanyok jórészének vannak magyar barátai, és kapcsolatot ápolnak a dél- szlovákiai hitközséggel. Egy részük évente legalább egyszer hazalátogat Szlovákiába, illetve Magyarországra. Ekkor szinte minden esetben Budapestre is elutaznak, egy kisebb részük Pozsonyt, illetve Prágát is megemlítette a fontosabb úticélok közül. Van, akit épp ezek a látogatások segítenek a traumák feloldásában.


A képen Bajcsi Ildikó és Esther Weiss Jeruzsálemben.コメント


Hírek
Archívum
Keresés
bottom of page