top of page

Fóris Ákos a Lymbus 2023. évi számában közölt egyedülálló korabeli magyar nyelvű forrásokat az orosz csapatok által 1944. szeptember végén Nagyszalontán elkövetett atrocitásokról.


"1944. szeptember 25-én családommal, házigazdám Pénzes Sándor és családjával, Kis Sándor és családjával az utca harcok elől a pincébe menekültünk. 17 és 18 h között erős dörömbölésre lettünk figyelmesek, mire Kiss Sándor felment a kaput kinyitotta, erre 3 orosz és egy román katona jött be. A román Kis óráját letépte és eltette. Éjjel 3 óráig nem történt semmi. 3 órakor kezdődött a fosztogatás. A Bakó-féle cipőüzletet, mely a házban volt, teljesen kifosztották. A  fosztogatásban helybeli cigányok is résztvettek, kiknek nevét nem tudom. Egy púpos jól öltözött nőt is láttam. Jómódú nagyszalontai gazdát látott Kis Sándor, amint egy vas takaréktűzhelyet szállított a lakására."


21_Fóris_Ákos
.pdf
PDF letöltése • 404KB


A hivatalos és kortársi értékelésekben a mennyet és a poklot is megjárta: volt feddhetetlen, elsőrangú hadvezér és tehetségtelen, gyengekezű vezető, volt szigorú, de igazságos parancsnok és szadista tömeggyilkos. Melyik Jány Gusztáv igazi arca? Lehet-e egyáltalán igazságot tenni? Fóris Ákos mérlegelte az érveket és ellenérveket a BBC History 2024/1. számában.046_History2401_1_Jany
.pdf
PDF letöltése • 681KB

Legutóbbi hírek
havi bontás
Tárgyszavak
bottom of page