top of page

Perczel Olivér nagyváradi levéltári kutatása

Perczel Olivér a magyarországi román megszállás 1918–1920 közötti történetét kutatva – a Klebelsberg Kunó ösztöndíj segítségével – több héten keresztül romániai levéltárakban kutat, elsőként Nagyváradon, a Római Katolikus Egyházmegyei Levéltárban. Elsődleges célja az 1918–1920 közötti kaotikus állapotok során történt erőszakos, halálos kimenetelű atrocitások és azok áldozatainak felderítése.


A téma fontos forrását adják az egyházi halotti anyakönyvek, amelyek bejegyzéseiben gyakran megtalálhatóak az elkövetők és az események rövid leírása is. A levéltárban tehát átnézi a települések halotti anyakönyveit és adatbázist készít róluk. Az egyházmegye több tucat települést tartalmaz, így nagy kiterjedtsége miatt Bihar megyén kívül más környékbeli megyékkel kapcsolatban (Szatmár, Hajdú, Békés, Szilágy) is szolgáltathat találatokat. A kor viszonyairól az egyházmegyei jelentések is fontos kiegészítő adatokat adhatnak, a papok és az egyházi iskolák vezetőinek jelentései sokszor részletesen dokumentálták az eseményeket.


Az egyházi levéltárak mellett a Bihar Megyei Levéltárat és Bihar Megyei Könyvtárat is felkeresi, ahol a téma szakirodalmát fogja feltárni.


Különös figyelmet szentel a köröstárkányi és a kisnyégerfalvi tömeggyilkosságok áldozatainak. Ezeken a településeken – az eddigi szakirodalom alapján – a román bevonuláskor állítólag 105 falusit végeztek ki. Az adatok eltérhetnek, a pontos számok tisztázásra, de legalábbis ellenőrzésre szorulnak.


A Bihar Megyei Levéltár

コメント


Hírek
Archívum
Keresés
bottom of page