top of page

„Nem országot, (…) egyszerűen egy családot találtam”. Bajcsi Ildikó interjúja José Andres Lackoval

Az alábbi írás egy rövidített beszámoló Bajcsi Ildikó 2023. július 10-i Ramat Gan-i látogatása során készített életút-interjúról.


José Andres Lacko fotóművész 1947-ben született Argentínában. Gyökerei mégis Csehszlovákiához, pontosabban Dunaszerdahelyhez kötik. A holokausztot követően szülei úgy döntöttek, hogy elhagyják Magyarországot és nagyapja testvéréhez hasonlóan Argentínába emigrálnak.


José Andres Lackó (középen) a családja körében 1990 körül.

(Magángyűjtemény)


José szülei igyekeztek elfeledni a múltat és nem beszéltek a vészkorszak időszakában megélt borzalmakról. Ahogyan interjúalanyom elmondta, a családban nem beszéltek magyarul, s az egyfajta „titkos nyelvként” rögzült szülei között: „Magyar volt a titkos nyelvük. szóval nem tanítottak magyarul beszélni, de ők (…) beszéltek magyarul, ami azt jelenti, ha valaki magyarul beszélt, én ráismertem a nyelvre, de nem értettem. Szóval ez volt a kapcsolatunk a múlttal.” Később azonban José megtanult magyarul, és a magyarországi Színház- és Filmművészeti Egyetemen folytatta tanulmányait. Miután megismerte későbbi feleségét, Juditot, 1986-ban már együtt alijáztak Izraelbe.


Bár José Andres Lackó egy többes kötődésű személyként határozta meg magát, aki „több identitást hord magával”, izraeli látogatása mégis arról győzte meg, hogy ebben az országban szeretne családot alapítani. Interjúalanyom a következőképp fogalmazott ennek hátteréről: „Láttam az egész családomat. Szóval jártam Tel Avivban az utcán és láttam a nagybácsimat, láttam a szüleim, láttam mindenkit. Egyszerűen (…) a testmozdulatok, a viselkedés, szóval a viselkedés az (…) mint otthon. (…) Ezt láttam a Tel-Aviv-i utcákon. Mondtam, hogy hát megőrülök, mi ez a dolog. (…) És megtaláltam a helyet, ahol jól érzem magam. Azzal hogy megtaláltam a helyem, ahol jól érzem magam, azzal azt akarom mondani, hogy nem egy országot találtam, nem egy zászlót találtam, nem egy ideológiát találtam, egyszerűen egy családot találtam”.Bajcsi Ildikó és José Andres Lackó

(Ramat Gan, 2023. július 10.)


José magát elsősorban mégis elsősorban zsidóként határozta meg. Zsidó identitása megerősítésében nagy szerepet játszott Kornfeld Ferenc, aki az édesapja unokatestvére volt. A Dunaszerdahelyi Zsidó Hitközség tiszteletbeli elnökével José az 1970-es évektől aktív kapcsolatot ápolt. Rokona abban is segítségére volt, hogy kapcsolatokat építsen az Izraelbe alijázott szerdahelyi zsidó közösség tagjaival. Interjúalanyom ugyanakkor azt is elmondta, hogy zsidósága számára elsősorban egy kulturális hovatartozást, illetve egy világlátást jelöl. Mindemellett egy spanyol dalt is felidézett, amely arról a szabadságot jelképező madárról szól, amely szerint az emberek „bezárva egy szobában rajzolják a vonalakat a térképen, és ahogy különböző színekben jelzik saját területüket, (…) amelyeket az egojukban rajzoltak”. Végül José azt is hozzátette, hogy az ő hazája elsősorban a „Földgömb”, identitása pedig „a másik illető tiszteletben tartása.

Comentarios


Hírek
Archívum
Keresés
bottom of page